söndag 13 juni 2010

Sjöfåglar och Vattenskoteråkning

En sak som glatt mig alla år som jag bott här vid gränsälven, det är djurlivet alldeles utanför knuten. Vi kan se många sjöfåglar eller har sett för nu verkar det som om det är slut med detta eftersom någon eller några fått för sig att åka vattenskoter på älven och i värsta fall kommer därför sjöfåglarna att försvinna från älven. Och det vore ju synd!

Ibland har vi också fått sett en andmamma gått förbi församlingshemmet med alla sina ungar på väg från älven till sjön vuopio. Och då måste hon gå förbi församlingshemmet men också över den ibland väldigt trafikerade vägen.

Ett år fick jag stanna bilen just då dom gick över och få sitta mer eller mindre med hjärtat i halsgropen och hoppas på att ingen bil skulle komma från andra hållet eller att dom som var bakom skulle köra om. Nåväl, det gick bra, den gången. Och om dom får leva i fred får vi hoppas att det blir så i år också.

Men också att man begränsar skotertrafiken under sjöfåglarnas häckningssäsong. För också djuren behöver ha sin barnkammare i fred.

Inga kommentarer: