onsdag 14 mars 2012

Domkapitlens roll

En sak som man som präst kan undra över. Det är Domkapitlens roll efter den så kallade relationsförändringen i Kyrkan. Domkapitlet har ju också som sådant varit en slags domstol i inomkyrkliga frågor. Innan relationsförändringen så fanns det ett relativt rättssäkert system för besluten i domkapitlen kunde överklagas till kammarätten. Nu är det överklagandenämnden som dessa överklaganden kommer till.

Problemet med detta är att det blir systemimmanent dels att domkapitlen skall döma i vissa frågor som väl egentligen borde tillhöra arbetsrätten dels att ligger för nära dom som man eventuellt skall döma. Det kan slå åt två håll man rör inte sin kompis men man dömer sin ovän. Jag säger inte att det är så men att det kan bli så.

Om detta nu skall ligga på domkapitlen borde man inte i dessa frågor byta ärenden med varandra? Exempelvis att Luleås ärenden avgörs i Västerås och vice versa. Så att man kommer bort från alla jävsmisstankar.

En annan sak som jag varit fundersam på, det är om det överhuvudtaget är lagligt att ha en specialdomstol för kyrkliga ärenden. Annars är ju specialdomstolar förbjudna. Gäller inte lagen också för Svenska Kyrkan i detta fallet. Någon som vet?

Inga kommentarer: