onsdag 27 mars 2013

Väder eller Klimat!



I år har vi t.ex fått en snörik vinter så att vi måste börja oroa oss för att det kan bli en ovanligt stor vårflod med stora översvämmningar och kanske stora isproppar längre nedåt älvarna. I vårt fall mor Övertorneå och Haparanda-Torneå trakten.

Men det är inte bara vår generation som vi talar om klimatförändringar utan redan på 40-talet. Ja, till och med så tidigt som 1912 kom det ut en avhandling om detta. Och den som skrev denna var en svensk Oceanograf vid namn Ottoson. Jag har glömt förnamnet.

Han hade kollat månen, solfläckar havsrömmar men också ovanliga händelser i det förgångna och sen kopplat ihop detta med ovanstående. Och då antagit att det har funnits vissa samband med varandra. Exempelvis att på 1300-talet lägger man om de nordliga fartygsrutterna eftersom det förekommer isberg norrut. Och det är också då de nordiska inbyggarna från Grönland försvinner.

Klimatet har alltså blivit kallare.

På nedanstående länk kan man hitta en artikel om detta och det är inte vem som helst som skriver detta utan Rachel Carson. Biologen som startade miljödebatten. Denna artikel finns också i en bok av henne som på svenska fått namnet havet. Boken kom ut 1955 på svenska.

 Men varsågod och läs.

http://www.edsanders.com/global/warming.htm

Inga kommentarer: