söndag 7 augusti 2016

Värdegrund, vad är det?

Det händer då och då att man ser orden ”det strider mot vår värdegrund” men man ser sällan eller aldrig vad denna värdegrund skulle vara. Det tycks också skifta från organisation till organisation.

Så vad är denna undflyende värdegrund för något?

Ja, det kan man fråga sig!

En värdegrund som inte är undflyende är dock den som vi fick lära oss i folkskolan, den skolform som måste vara oöverträffad att lära ut kunskap till barn. Jag vet ingen frisk unge som lämnade den skolan utan att kunna läsa och skriva plus att vi fick med oss kunskaper i de fyra räknesätten också.

Och då frågar sig vän av ordning, vad var det för värdegrund ni fick med er i den skolan?

Jo, det var så mina vänner att i tredje klass, som av föräldragenerationen kallades storskolan där fick vi en psalmbok. Psalmbok 1937 och vi fick lära oss psalmer utantill och genom detta fick vi också lära oss vad som var rätt och fel.

Men också en ingång till Svenskspråkig poesi även om vi inte var medvetna om just detta, vi blev också vad man skulle kunna säga psalmbokskristna.

Vi fick kristendomen till oss så att säga indirekt genom dessa psalmer, vi började också dagen med en psalm och det var i regel psalmen ”Din klara sol går åter upp”

Men den direkta värdegrunden var dock dekalogen eller 10 Guds bud som också återfinnes i i en del upplagor av Psalmbok 37 i Katekesdelen

Ja i Katekesen finns den värdegrund som styrt vårt samhälle sedan reformationen infördes i Sverige, då det är Martin Luther som är den som sammanställde buden från Bibeln till den lilla Katekesen eller Barnaläran.

De tio budorden som åtefinnes där är den värdegrund som både den enskilda människan och och samhället behöver.

Och den behöver heller inte revideras stup i kvarten som de undflyende värdegrunderna från olika organisationer.

För Katekesen är fullt förståelig för alla och envar även om den talar gammalsvenska1




Inga kommentarer: