fredag 3 maj 2019

Att läsa uppslagsböcker.


Ni kanske känner igen er?

I alla fall är det så för mig att jag många gånger måste gå till ett uppslagsverk för att leta efter någonting. Något ord eller någon bygd eller stad. 

Nu för tiden kan man ju gå på Wikepedia men det har ju sagts att det inte är helt pålitligt men vilket uppslagsverk är väl det. 

Inte ens Nationalencyklopedin tror jag. 

Ett och annat fel finns torde väl finnas också där,eller?

Nåväl för att återgå till ursprungsfrågan i denna text händer det väl att jag letar efter något exempelvis den minsta av de större staterna i Europa. Luxemburg.

Där finns intressanta kopplingar under medeltiden till staten och hertigdömet Burgund och där kan man i sin tur gå vidare och vidare tills man helt tappar kopplingen till vad man ursprungligen letade efter.

Det är det som gör det så inspirerande att läsa i uppslagsverk man hänvisas och hänvisar sig själv vidare och vidare till mer vetande. Utan att riktigt vara medveten om det själv

Den som läst boken om prästen i Uddarbo vet prästen med den bristfälliga utbildningen blir rekommenderad att skaffa uppslagsverket Nordisk Familjebok och när volymerna en i taget med jämna mellanrum läser han dessa och skaffar sig på det sättet en bättre teoretisk grund att stå på.

Lärdomen kommer också honom till del utan att han drabbades av lärdomshögfärd som läraren Chrounskog i en roman från slutet av 1800-talet.

Nu har jag också fått tag i en bok om den svenska Psamboken som behandlar vår svenska psalmbok och kyrkosångs utveckling från 1600-talet. Ja kanske tidigare ändå!

Den sträcker sig framåt till 1937 års psalmbok.

Jag har försökt läst den, dock aldrig direkt kommit igenom den. Men kanske skall det gå den här gången? Det finns också en fin artikel i ett annat uppslagsverk nämligen kunskapens bok om just Psalmboken och dess utveckling.

Och kunskapens bok är ett helt universitet av kunskap, så om ni får tag i denna samling av böcker skaffa dessa och läs. Detta illustrerade uppslagsverk i IX volymer för hem och skola är guld värt för den som vill skaffa sig kunskap.

Förhoppningsvis kommer något liknande att komma på webben om det inte redan gör det?

Vem vet?

Inga kommentarer: