onsdag 3 mars 2010

Varför skottar de inte?

En sak som förundrat mig under de sista av dessa dagar, det är alla takras som inträffat söderut. Det vill säga i mina hemtrakter. För de tak som drabbas tycks vara de som byggts efte medelhavsmodell. Det vill säga platta tak och det säger sig ju självt att de måste skottas om det kommer för mycket snö på dom.

Och sen kan man ju undra varför i hela friden skall man bygga som man gör i södra europa i norra europa. Vi vet ju att vädret variera från årtionde till årtionde. Under det tidiga 70-talet var ju t.ex vintrarna extremt snöfattiga och så kom de snörika vintrarna i slutet av 70 talet. Då pendeltågen i Stockholmstrakten knappt kunde köras eftersom de var köpta i Italien unde dessa snöfattiga vintrar. Därför blev dom gång på gång nedisade och måste in i hallarna för avfrostning. Och tydligen är det likadant nu med en skillnad hallarna finns inte kvar i SL:s regi och därför har man inte råd att avfrosta tågen då hallhyran är för dyr.

Och för att återgå till det som jag började med, så borde man väl fundera på varför har man byggtr man som man gör hos oss i norden. Det vill säga hus med brutna tak. Jo för att regn och snö skall kunna rinna av. Jag såg förresten en annons i en Norsk tidning att nu behöver man inte ens upp på taket. Nu kan man stå nere på backen och få ned snön. Så här ser den annonsen ut:

http://www.avalanche.as/

Det verkar ju vara ett säkert sätt att slippa gå upp på taket och då slipper man också vara rädd för att halka ner och slå ihjäl sig.

Inga kommentarer: