torsdag 5 augusti 2010

Det allmänkyrkliga samtalet

 

Dag Sandahl skriver i dag 5/8-10 i sin blogg eller snarare i slutet av sin bloggspost om de femton och då menar han några av de anglikanska Biskoparna. I slutet av bloggsposten kommer han in på det allmänkyrkliga samtalet i SvenskaKyrkan, att detta har försvunnet och att det hur som helst aldrig har fungerat.Också jag har funderat på detta och vad orsaken kan vara till detta.

En orsak kan ju vara att tidningsspalterna under ett antal år för att inte tala om decennier var och kanske fortfarande är stängda för de gammeltroende i vår Kyrka. Jag vet inte hur många gånger som jag har hört präster,men också lekmän, tala om hur dom fått diskussionsinlägg tillbaka med i bästa fall med en motivering. Många gånger med motiveringen att detta inlägg inte har varit i enlighet med tidningens/tidskriftens policy. Och på detta sätt har debatten mellan olika teologiska inriktningar mer eller mindre upphört. För de gammeltroende har i stort sett bara S.P.T och Kyrka och folk stått till förfogande. I Kyrkans Tidning har överhuvudtaget inte debatten förts eller man kan till och med säga sen Ingvar Laxviks avgång som chefredaktör för ett antal år sedan har den debatten inte tillåtits föras på den arenan.

Så var situationen för bara några år sedan, bloggarna har mer eller mindre vänt på denna utveckling.

Man kan få ut sitt budskap men talar man till någon? Och talar man med varandra? Är det någom mer än jag som tänkt på detta och hur man eventuellt skulle kunna råda bot på detta?

Ett ställe där debatten kan föras är följande;

http://groups.yahoo.com/group/kyrkansframtid/?yguid=12445806

 

 

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Många skribenter väljer att aldrig svara på kommentarer och då dör ju debatten. Andra åsikter än den egna tigs ihjäl eller blir till en lustigfikation i nästa inlägg...

karesundoherden sa...

Det kan vara så eller också kan det vara som i mitt fall. Jag har inte förstått kommentarfunktionen på min egen blogg.