tisdag 7 oktober 2008

den andliga sömnen

Ibland så händer det att man får läsa en tidningsartikel som exeplifierar något som man själv har tänkt eller åtminstone grunnat på. Om det nu är någon skillnad? Henrik Berggren heter en man som skriver ledare i Dagens Nyheter. Och så här avslutar han sin ledare om Svenska Kyrkan:



”Det finns stunder när det verkar möjligt. Jag kan sitta i kyrkan och tänka på de nedslitna generationer före mig som samlat livskraft i kyrkan för att härda ut. Psalmsången, ljusen, stillheten kan fylla mig med den sorts ro som hos sekulariserade människor får passera för andlighet.

Men sen kommer tyvärr prästen.”

Ett så tydligt exempel på den andliga sömnen går väl kanske inte att finna och den ”gamla män-niskan har ju heller inget emot just detta att vara religiös. Och sjunga Psalmer för att invagga sig i den falska säkerheten är ju inget som själafienden har något emot. Dock skall man inte se det som fel att sjunga Psalmer men det finns en Psalm som då skulle passa nämligen den som har nummer 265 i både gamla och Nya Psalmboken. Vers 5 avslutas ju med följande ord.

”Himlafaderns hand är utsträckt till din själ,
Frälsarn klappar på, han ömmar för ditt väl,
nådens helge Ande vill störa din sömn.
Salig är du, om du vaknar.

Och eftersom Gud använder sig att mänskliga redskap, något som själafienden vet, så är det inte så underligt att om man vill fortsätta sin sömn, ja då blir prästen eller den allvarlige Kristne att hot mot den som vill fortsätta att sova.

Inga kommentarer: