fredag 23 oktober 2009

Laestadius Språkbruk

De sippa har nu fått en anledning till att sparka på Dag Sandahl   med anledning av hans språkbruk. Men då tycker jag att de sippa skall ta och läsa vad Laestadius skriver i sina predikningar.

Hans språkbruk är mer direkt på sak än Sandahls speciellt säger de som läst honom då han skriver på Finska och då speciellt på den gammelfinska dialekt som används här uppe. Så därför tag nu och läs Lars-Levi Laestadius och hans predikningar, så kan ni se hur de sippa skall tas!

2 kommentarer:

Daniel sa...

Det lär inte bli populärt här I larsmo, Österbotten (finland) där 97% är leastadianer

Andreas Holmberg sa...

Han var ju inte ensam om det heller. Har just fått tag i Lars Linderots (d. 1811) postilla, och det var oxå ord och inga visor.

F.ö. var Sandahls fråga relevant och det politiskt korrekta svaret hade nog egentligen varit: "Ja, varför inte!" (Det teologiskt korrekta hade varit att svara vår Frälsare med all sannolikhet inte avsåg denna aktivitet med sitt uttryck "De tu skola varda ett kött", varför man heller inte, som Wejryd velat, kan läsa denna text på ifrågavarande vigslar, som därmed inte heller rimligen kan ses sin vigslar till kristna äktenskap).

Istället spred mina partikamrater (fy för blåklint på kyrkomötet!) uttalandet - genom Guds skickelse tror jag i o f s - med ytterst upprörd och kränkt ton ända till Expressen som med anledning därav kallade honom "svin, svin, svin, homofob liten sexfixerad gubbtjuv!!!" Undrar egentligen vilken reaktion som var mest homofobisk. Egentligen.