torsdag 23 maj 2013

Johan Ratamaa en stor väckelsepredikant under 1800-talet

1811 föddes en av de stora väckelsepredikanterna i vår land.

Han är kanske inte så känd längre söderut men i norra norrland är han desto mer känd och då förstår nog en del att jag menar Johan Ratamaa eller som han själv skrev sig Juhani Ratamaa. Han blev utvald av Lars Levi Laestadius för att vara Kateket här uppe i Karesuando. Det vill säga skolmästare. han skulle vara kyrkoherden behjälplig att undervisa barnen i den kristna tron.

Och det gjorde han också men han hade som Laestadius själv skrev ett stort fel och det felet stavades brännvin. Han var alltså starkt begiven på det.. Men då Laestadius själv kom till omtanke efter att ha mött lappmarksflickan Maria i Åsele Kyrka så blev också Ratamaa väckt. Han blev och var väckelsens ovigde Biskop ända eller som man sade han hade Biskops ställning inom väckelsen fram till sin död 1899, då det var han som var den som organiserade väckelsen efter Laestadius död. Ja, kanske till och med innan.

Ratamaa var också den sammanhållande länken mellan de olika laestaianska grupperna men efter hans död splittrades rörelsen i olika grenar framförallt i de två stora grupperingarna öst och väst. Men också i andra mindre och större grupper.

Dock måste man ändå säga att Ratamaa är en av det stora väckelsepredikanterna i Norden även om Svenska inte var hans språk (hans modersmål var Finska) hade han dock ett inflytande som sträckte sig in både i Finland, Sverige och Norge.Och fortsätter så ännu i dag!

Han fick också en god hjälp av en  laestadianismens modersgestalter Matilda (Tilda) Fogman som var honom behjälplig med att skriva och ta emot de brev som behövdes skrivas och tas emot för att hålla ihop den laestadianska rörelsen efter L.L. Laestadius död.


Inga kommentarer: