onsdag 1 mars 2017

Ännu en gång om jurysystemet!

Jag skrev förra gången och det med  om jurysystemet!

I Sverige har vi bara det systemet när det gäller tryckfrihetsmål och då borde det vara extra angeläget att uttagningen till denna jury går rätt till. För att det skall återspegla dels lagen dels det allmänna rättsmedvetandet.

Nu gör det inte det!

Dels kan man fundera över att en friande dom inte kan överklagas men det är en annan fråga som borde ha sin egen bloggspost.


För  när det gäller tryckfrihetsmål så är det olämpligt att riksdagsmän eller en f.d riksdagsmän sitter där. Dessa skall eller har varit med och stiftat lagar och just därför skall de inte vara med och tolka lagar.

Däremot är det inget som hindrar dessa för att föra klienters talan vid sådana mål, men de skall inte agera domare. Inte ens i en jury.

Det är en viktig och fundamental princip i en rättsstat.

Det vill säga att den lagstiftande och dömande makten hålls åtskilda.

Detta verkar inte ha varit fallet under den sista tryckfrihetsrättegången, den mot Tomas Mattsson på Expressen. Där var det till och med så att en del av dessa jurymedlemmar var forna riksdagsmän.

Detta var olämpligt.

Domslutet hade kanske blivit detsamma men nu blev det så att domslutet kan kritiseras just för att den lagstiftande och dömande makten inte förblev åtskilda.


Och det var väl onödigt!

Inga kommentarer: