söndag 9 november 2008

Stora Julhandboken

Det nyligen avslutade Kyrkomötet beslutade om att anta ett förslagav Dag Sandahl. Stora Julhandboken. Jag måste tillstå att jag har varit en aning tveksam till försalget. Då Julen är den högtid som vi svenskar brukar fira mest. Och det hör till att gå på julotta eller under senare år midnattsmässa. Så Julen är nog den högtid som är mest förankrad i de Svenska Folkens medvetande. För var vi än kommer i vårt land i slutet av december så nog firar vi Jul. Från och med den 24 december.
Och det kvittar om vi är Skåningar,Smålännigar, Jämtar eller Samer eller Tornedalsfinnar. Nog firar vi Jul.
Men just därför har jag enare tänkt, just därför borde vi kanske ta en ansats mot dessa traditioner och verkligen reda ut i en bok varför vi gör si eller så under julen. Så förslaget är när man tänker efter och fått grunna på det litet grand verkligen bra.
Men jag förstår att Dag hade ett hästjobb med att baxa det igenom det s.k kyrkomötet eftersom förslaget kom från honom. Så menade man nog att förslaget var bra men det var fel förslagsställare.Så kan det också vara ibland. Men tydligen fick han hjälp av Biskopen i Härnösands stift med att baxa igenom förslaget till ett positivt beslut.
Och det var ju fint att han hjälpte till med det.

Inga kommentarer: