onsdag 1 april 2009

Ditt och Datt samt Svanar

I morse då jag hörde på väderleksrapporten så verkade det som om det skulle bli snöstorm häruppe i Nordligaste Norrland. Men i stället har det varit soligt och fint väder. Även om detta i och för sig är relativa begrepp. För det som är fint väder för en människa kanske är uselt för en annan människa.

Det beror många gånger på vad man har för utkomst. För den som driver en skidanläggning så är snö och mycket snö fint väder.Medan detta för en annan kan vara det uslaste väder som finns.

Så, detta är som sagt var relativt, men nog längtar man här efter att Svanarna skall komma tillbaka hit till våra trakter.

Dessa är så majestätiska att se på då de simmar fram på sjörna och älvarna här i
bygderna. Dom verkar ju också bestämda revir på dessa.
Men i början av våren då samlas dom i Mertajärvi. Vid bron och där håller dom till ca. 14 dagar. För att sen fortsätta till de andra sjöarna.

I sjön vid Sudjavaara har man följt dessa svanpar i åratal. och sett de olika familjerna. Samt vilka som är änkor eller änkligar av dom.
dessa fåglar lever i livslånga "äktenskap" och verkar inte heller vara seriepolygama som vissa människor. Dessa tankar började i vädret men slutade bland svanarna. Så kan det gå när tankarna flyger omkring precis som fåglarna.

Inga kommentarer: