fredag 25 februari 2011

Bloggandets villkor.

Det verkar som om detta med att Kyrkligt anställda bloggar har irriterat mer än en makthavare i Svenska Kyrkan. Häromåret var det en kvinnlig präst eller var det en diakon í en Dalaförsamling som fick på tafsen av sitt Kyrkoråd.Också Kyrksyster fick en skrapa av sitt Domkapitel. En skrapa som sen överklagandenämnden tog bort eftersom vi ännu har rryckfrihet här i landet. Till Kyrkliga makthavares ibland illa dolda vrede.

Dom som klarar sig bäst i detta med bloggandet är dock dom som i likhet med Dag Sandahl bloggar i en tidning i skydd av den ansvariga utgivaren. Och det bästa skulle väl vara om någon tidning tog sig an oss som bloggar i den svesnkkyrkliga sfären. Dels för att debatten mår bra av transparans dels för att fler åsikter skulle komma till tals i vår Kyrka.

Bloggandet har i och för sig gjort att det numera inte är papperstidningarna som har sista ordet i olika diskussioner. Utan numera kan det också vara den som dessa skriver om. Katharina Blum kanske inte i dagsläget hade förlorat sin heder som hon gjorde under 60-talet i en bekant bok av Henrich Böll från 60 eller 70 talet.

Inga kommentarer: