onsdag 18 maj 2011

Missväxt och krig

I natt snöade det och än så kan snön komma och det ända in i juni på dessa breddgrader, ja till och med ännu senare om det blir som under storsvagåren i mitten av 1800-talet eller till och med ännu tidigare. Året 1816 , det år som i nordamerika ännu kallas året utan sommar.

Orsaken till dessa väderförändringar var vulkanutbrott, då atmosfären förmörkades så att solen knappt kunde skina igenom. Vilket den heller inte gjorde. Skörden slog därför fel.
Så att det blev missväxt på den norra hemisfären och då det gäller storsvagåren 1867 och 1868 så svalt människor ihjäl i vårt land…Under dessa våra sista nödår.

För efter dessa år har vi inte upplevt något liknande och vi får väl hoppas att vi skall slippa göra det. Men krig och örlig kan ändå dyka upp då vi minst anar detta som det gjorde 1914.

Ingen ville detta krig. Inte Västmakterna. Inte Centralmakterna. Och inte Ryssland men ändå bröt det ut. Varför kan man undra? Och jag antar att så sitter historikerna ännu och undrar men jag har ännu inte sett någon som funderat över telegrafens, massmedias och telefonens betydelse för detta krigs utbrott. Eller?

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

1866 eller 1867 for länsman från Arjeplog med en fura över Hornavan på midsommarafton. Han skulle till Jäckvik. Inte på hela vintern hade föret varit så bra...

karesundoherden sa...

Jo,det var hårda år.
Hans Willius redogör för detta i sin bok "ett satans år". Som han också presenterade i ett T.V program om jag kommer ihåg det rätt