måndag 27 juli 2020

Samuel Ödman

Jag borde fortsätta på att få salen i ordning men den springer inte bort så jag kanske sätter mig på trappan med en kopp kaffe och fortsätter läsa om Donau. Kommer man ingenstans får man göra utflykter i böckernas värld. Och tänka på att salig Samuel Ödman lämnade inte sitt hem och rum på 30 år men ingen kände världen bättre än honom eller som det sades.

När han inte kunde komma till världen drogs världen till honom. Det var en underlig feber som gjorde honom sängliggande men han drog till sig många människor både i Uppsala och annorstädes ifrån.

Många mycket långt ifrån både från Europa och längre bort.

Just genom detta och genom läsning om de platser han inte kunde ta sig till vidgade han sina vyer trots att han var instängd i detta rum i tre decennier. Han lär dock ha gjort ett försök att ta sig ur sin fångenskap då någon hade hittat en sällsynt blomma i hans trädgård men ha fick ge upp då febern ansatte honom än en gång på den obetydliga promenaden.

Ett märkligt öde av en av våra psalmdiktare men också ledamot av psalmbokskommittén till 1814 som jag här vill lyfta fram. Kolla gärna i slutet av psalmboken där författarna namn skrivs så hittar ni honom och vilka psalmer han skrivit eller bearbetat den gode Teologie proffesorn.

Inga kommentarer: